Ben je zwanger en werk je? Dan heb je recht op zwangerschapsverlof en bevallingsverlof. Hoe lang duurt je verlof, hoe vraag je het aan, en wie betaalt het? Wat zijn je rechten tijdens je zwangerschapsverlof? We zetten alles voor je op een rijtje!
Zwangerschapsverlof
Voor de ene vrouw is zwangerschapsverlof een geweldig vooruitzicht: eindelijk even rust.
Voor de ander kan het best spannend zijn, vooral als er nog een stapel werk ligt of als je je collega’s gaat missen. Je gaat uiterlijk vier weken voor de uitgerekende datum met zwangerschapsverlof en minimaal tien weken na de bevalling weer aan de slag (tenzij je ervoor kiest om je verlof gespreid op te nemen, daarover later meer). Dit is jouw tijd om je volledig te richten op de laatste loodjes van de zwangerschap, de bevalling, je baby, je herstel en de nieuwe mama-rol.
Shop HIER dit waanzinnig leuke bamboe wandkastje!

Wat is zwangerschapsverlof en bevallingsverlof?
Je hebt recht op in totaal 16 weken zwangerschapsverlof en bevallingsverlof als je een baby krijgt. Je zwangerschapsverlof duurt tot en met de dag van de bevalling en daarna gaat je bevallingsverlof in. Gedurende deze periode ontvang je een uitkering van het UWV die in principe gelijk is aan je salaris. Dit is geregeld in de Wet arbeid en zorg (WAZO).
Je kunt ervoor kiezen om je zwangerschapsverlof zes tot vier weken voor je uitgerekende datum te laten ingaan. Na de bevalling begint je bevallingsverlof, wat minimaal tien weken duurt. In totaal krijg je dus minimaal 16 weken doorbetaald verlof als je een baby krijgt. Wanneer je precies je verlof begint, hangt af van je voorkeur. Sommige vrouwen kiezen ervoor om iets later met verlof te gaan, als ze zich fit voelen en hun werk nog leuk vinden.

Zwangerschapsverlof later starten
Als je fit en energiek bent, kun je ervoor kiezen om je zwangerschapsverlof later in te laten gaan, tot uiterlijk vier weken voor de uitgerekende datum. Wat je minder opneemt dan zes weken zwangerschapsverlof, mag je toevoegen aan je bevallingsverlof. Dit betekent dat je bevallingsverlof langer dan de standaard tien weken kan duren, wat voor sommige vrouwen ideaal is.
Eerder beginnen met werken?
Na zes weken bevallingsverlof kun je, indien gewenst, weer gedeeltelijk gaan werken. Als je dit wilt, kun je het resterende bevallingsverlof binnen 30 weken na de bevalling opnemen maar dit moet je wel in overleg met je werkgever doen. Heb je plannen om je bevallingsverlof flexibeler op te nemen? Dan moet je dit uiterlijk drie weken na de bevalling aangeven bij je werkgever. Het verzoek kan alleen geweigerd worden als de organisatie er ernstige problemen door zou ondervinden. Let wel: je zwangerschapsverlof kun je niet gespreid opnemen.

Eerder of later bevallen: Wat zijn je rechten?
De zwangerschapsduur varieert van 37 tot 42 weken en slechts 4% van de baby’s wordt daadwerkelijk op de uitgerekende datum geboren. Het is dus waarschijnlijk dat je kindje eerder of later komt dan verwacht. Bevalt je baby eerder dan de uitgerekende datum, dan kun je de gemiste zwangerschapsverlofdagen optellen bij je bevallingsverlof, waardoor het dus langer duurt.
Bevalt je baby na de uitgerekende datum, dan wordt je zwangerschapsverlof verlengd. Deze extra tijd gaat niet ten koste van je bevallingsverlof, dus je behoudt je recht op minimaal tien weken na de bevalling. In totaal heb je dus altijd minimaal 16 weken verlof, maar het kan langer duren als je baby eerder of later wordt geboren.
Bereken je zwangerschapsverlof
Om je zwangerschapsverlof te berekenen, tel je simpelweg zes weken terug vanaf de dag na je uitgerekende datum. Wil je vier of vijf weken verlof opnemen? Tel dan respectievelijk vier of vijf weken terug. Als je minder dan zes weken opneemt, mag je deze tijd bij je bevallingsverlof optellen.
Bereken je bevallingsverlof
Je bevallingsverlof begint altijd de dag na je bevalling. Als je baby voor de uitgerekende datum wordt geboren, mag je de gemiste dagen bij je tien weken bevallingsverlof optellen. Bevalt je baby later, dan schuift de start van je bevallingsverlof ook op. Je weet dus pas zeker wanneer je weer aan het werk gaat nadat je baby is geboren.
Wanneer vraag je zwangerschapsverlof aan?
Je moet je zwangerschapsverlof uiterlijk drie weken voor je verlof ingaat aanvragen bij je werkgever (minimaal zeven weken voor de uitgerekende datum). Dit kan met een zwangerschapsverklaring van je verloskundige of huisarts, waarop je uitgerekende datum vermeld staat.

Uitkering zwangerschapsverlof
Tijdens je zwangerschaps- en bevallingsverlof ontvang je een uitkering die doorgaans gelijk is aan je salaris. Deze uitkering wordt door je werkgever aangevraagd bij het UWV. Het UWV betaalt de uitkering aan je werkgever, die vervolgens jouw salaris doorbetaalt.
Let op: als je meer verdient dan het maximale dagloon, wat in 2025 is vastgesteld op € 279,50 bruto per dag, krijg je niet meer dan dit maximum. Je werkgever is echter vaak bereid om het verschil aan te vullen, afhankelijk van je arbeidsovereenkomst of cao.
Partnerverlof
Je partner heeft ook recht op verlof bij de geboorte van je kind. Hij of zij krijgt recht op geboorteverlof, wat gelijk staat aan het aantal uren dat hij of zij normaal werkt per week. Dit verlof moet binnen vier weken na de bevalling opgenomen worden.
Na het geboorteverlof kunnen partners die in loondienst werken maximaal vijf werkweken aanvullend geboorteverlof opnemen, met een uitkering van maximaal 70% van hun loon, en een maximum van € 5.998 per maand. Ook dit verlof kan gespreid worden opgenomen binnen zes maanden na de geboorte.
Meer informatie over je rechten?
Meer informatie over zwangerschaps- en bevallingsverlof, de WAZO-uitkering, ZEZ-uitkering en partnerverlof kun je vinden op de websites van Rijksoverheid.nl en UWV.nl.
Als je meer vragen hebt over zwangerschapsverlof of je rechten, aarzel dan niet om contact op te nemen met een juridisch adviseur! Via het juridisch loket kun je altijd gratis advies inwinnen over al jouw juridische zaken.
* De genoemde bedragen en informatie zijn bijgewerkt naar de waarden die van toepassing zijn in 2025. Hier kunnen echter geen rechten aan worden ontleend.
*Deze tekst bevat een samenwerking #ad